Sekiranya anda menyusukan anak anda, anda peru mengambil berat tentang apa yang anda makan. Hal ini kerana kebanyakkan nutrien yang terkandung di dalam makanan yang diambil akan membentuk susu. Jadi, aspek pemakanan yang betul dapat menjamin pertumbuhan bayi yang sihat selain membolehkan anda menyusu dengan baik.
Semasa menyusukan bayi, sudah semestinya anda memerlukan tenaga tambahan. Oleh kerana itulah anda memerlukan tenaga tambahan sebanyak 50 kcal pada enam bulan pertama dan 400kcal untuk enam bulan selanjutnya.Protein
Semasa menyusu, keperluan protein meningkat. Jika anda kurang mengambil makanan daripada jenis protein, hal ini akan menjejaskan penghasilan susu. Protein tambahan boleh didapati daripada susu, produk tenusu, telur, dagin, ikan, ayam, kacang, bijirin dan kekacang.

Kalsium
Kalsium bukan sahaja penting ketika anda hamil malah sangat diperlukan ketika menyusukan bayi. Hal ini kerana pada 3 bulan pertama, bayi bergantung sepenuhnya kepada susu ibunya. Kalsium diperlukan untuk menghasilkan susu. Oleh yang demikian, tambahan 1000mg kalsium diperlukan. 

Vitamin
Di samping zat makanan yang lain, pengambilan vitamin perlu diawasi. Vitamin A, B kompleks, C, K, niasin dan asid folik merupakan antara vitamin utama yang perlu ditingkatkan pengambilannya semasa penyusuan bayi.

Air
Elemen ini sangat penting dalam diet ibu yang menyusukan bayi. Cecair yang diperlukan untuk penghasilan susu yang mencukupi. Jadi anda digalakkan meminum lebih banyak air. Seperti yang disarankan minumlah 2 liter sehari atau lebih. Akan tetapi, jangan minum berlebihan. Minum sekadar untuk menghilangkan dahaga.

Jadi dalam memastikan keperluan zat makanan ibu menyusu, antara Vitamin Shaklee yang boleh membantu adalah Energising Soy Protien (ESP) dan Osteomatrix @ Kalsium with Magnesium.

credit to http://alinalan.blogspot.com/2011/12/mengapa-esp-osteomatrix-gabungan.html
Kepada ibu yang menyusukan anak, jangan ragu-ragu untuk mencuba ESP dan Ostematrix kerana ia membantu ibu semua mempercepatkan penghasilan susu ibu.  Inginkan harga promsi hebat bulan ini... 


Samsinor@MamaSham
  Id Shaklee : 866380 

Call.SMS.Whatapps :: 019-9561107  Email: samsinor79@gmail.com

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih sudi singgah disini...